Dzis przy stole w ogrodzie zapraszam na letnią sałatkę ze słonecznych pomidorów, odmiany „Cherry”, „malinowej” i pomidorów zielonych z mozzarellą i sezamowym chlebkiem.
Jeśli chcesz by sałatka była bardziej orzeźwiająca, dodaj przed podaniem, kilka pokrojonych listków mięty.
Składniki:
3 zielone pomidory
1 pomidor odmiany malinowej
10 pomidorków koktajlowych
2 dymki
1 żółta papryka
1 ogórek
10 dag mozzarelli
chleb z sezamem lub tostowy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżka octu winnego
listki bazylii lub mięty
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w plastry, koktajlowe na połówki, paprykę w paski, ogórki w kostkę.
Cebulkę drobno pokroić.
Wszystko wymieszać, dodać kawałki mozzarelli i doprawić do smaku.
Chlebek pokroić na drobne kawałki, skropić oliwą i podpiec krótko w piekarniku.
Następnie skropić chlebki octem wymieszanym z wodą i dodać do sałatki.
Wymieszać delikatnie z 4 łyżkami oliwy z oliwek dobrej jakości. Pycha !
Smacznego.
I zapraszam do ogrodu warzywnego na dojrzewające pomidory.
Kaskada pomidorów wysokopiennych odmiany „Cherry” hybryda, imponujący, dorodny okaz z dużą iloscią owoców.
Krzak pomidorów malinowych i najsmaczniejsze do spożycia.
Wspaniala salatka z moimi ulubionymi pomidorami,milego popoludnia.
Taka sałatka to danie w sam raz e taki letni upalny dzień. Uwielbiam, a ogrodu zazdroszczę 🙂
Pyszna z pomidorkami. Robie takie !
Cudowne kolory! U Ciebie wszystko zawsze takie piękne i smaczne:) Pomidorki z własnego ogrodu są najlepsze!
Idealnie lekka na upalne popołudnie. Pozdrawiam.
Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie:)
Sałatka wygląda przecudownie i strasznie smakowicie 🙂 uwielbiam takie letnie, lekkie dania, które dodatkowo są bombą witaminową. Moje balkonowe pomidorki smakują wyśmienicie i do Twojej sałatki będą pasować idealnie. Pozdrawiam 🙂
Muszę wypróbować. Wygląda cudnie.