Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Dzis przy stole w ogrodzie zapraszam na letnią sałatkę ze słonecznych pomidorów, odmiany „Cherry”, „malinowej” i pomidorów zielonych z mozzarellą i sezamowym chlebkiem.

Jeśli chcesz by sałatka była bardziej orzeźwiająca, dodaj przed podaniem, kilka pokrojonych listków mięty.

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

3 zielone pomidory

1 pomidor odmiany malinowej

10 pomidorków koktajlowych

2 dymki

1 żółta papryka

1 ogórek

10 dag mozzarelli

chleb z sezamem lub tostowy

sól i pieprz

oliwa z oliwek

1 łyżka octu winnego

listki bazylii lub mięty

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w plastry, koktajlowe na połówki, paprykę w paski, ogórki w kostkę.

Cebulkę drobno pokroić.

Wszystko wymieszać, dodać kawałki mozzarelli i doprawić do smaku.

Chlebek pokroić na drobne kawałki, skropić oliwą i podpiec krótko w piekarniku.

Następnie skropić chlebki octem wymieszanym z wodą i dodać do sałatki.

Wymieszać delikatnie z 4 łyżkami oliwy z oliwek dobrej jakości. Pycha !

Smacznego.

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

I zapraszam do ogrodu warzywnego na dojrzewające pomidory.

Pomidory "cherry"

Kaskada pomidorów wysokopiennych odmiany „Cherry” hybryda, imponujący, dorodny okaz z dużą iloscią owoców.

Krzak pomidorów odmiany malinowej  Krzak pomidorów malinowych i najsmaczniejsze do spożycia.

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

8 komentarzy do “Sałatka z pomidorami i mozzarellą

  1. Sałatka wygląda przecudownie i strasznie smakowicie 🙂 uwielbiam takie letnie, lekkie dania, które dodatkowo są bombą witaminową. Moje balkonowe pomidorki smakują wyśmienicie i do Twojej sałatki będą pasować idealnie. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz