Morele w syropie

Przygotowanie owoców w słoikach jest bardzo łatwe, wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednią ilość lubianych owoców, najlepiej z własnego ogrodu.

Na dzisiaj przygotowałam morele odmiany „Queen”, charakteryzujące się pięknym pomarańczowo-czerwonym kolorem, o słodkim, miękkim miąższu.

Doskonale się nadaje na desery i przetwory.

Na morele w syropie możecie również użyć innej odmiany moreli pospolitej, musi być jedynie bardzo dojrzała.

Morele w syropie

Morele w syropie

Składniki na 500 ml:

45 dag moreli

1 l wody

45 dag cukru

1 laska cynamonu

4 goździki

1/2 łyżeczki nasion kardamonu

Przygotowanie:

Morele można przygotować ze skórką, ale jeśli nie lubicie można skórkę obrać. Naciąć na krzyż skórkę na morelach i zalać wrzątkiem, chwilę w nim potrzymać. Opłukać zimną wodą i zdjąć skórkę.

Przeciąć na pół i wyjąć pestki.

Wodę z cukrem, cynamonem, goździkami i kardamonem zagotować.

Słoiki lub słoik wysterylizować i pozostawić na czystej scierce do ocieknięcia.

Ułożyć połówki moreli w słoiku i zalać gorącym syropem, tak aby były całkowicie przykryte płynem.

Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.

Tak przygotowane morele możecie użyć do ciast i deserów.

Smacznego.

Morele w syropie

I zapraszam do ogrodu kwiatowego na wspaniałe orientalne lilie.

Lilia orientalna "Love Story"

Piękna odmiana pod nazwą „Love Story”.

Lilia orientalna "Love Story"

Jest dla mnie zbyt cenna, dlatego rosnie w pojemniku, niestety mniej odporna na szkodniki.

Morele w syropie

Advertisements

7 myśli nt. „Morele w syropie

  1. Morele w syropie musza byc smaczne, a pozniej do ciasta jak znalazl. Ja niestety z owocow robie tylko dzemy. Lilie cudne, pieknie kwiaty:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s