Cukinia w occie

Cukinia marynowana, swietnie  nadaje się do przetworów. Warzywo z rodziny dyniowatych, owocuje przez całe lato aż do jesieni. Jeśli więc macie własne uprawy warto przygotować kilka słoiczków na zimę, a później podać jako sałatkę do dania głównego.

Jest kilka sposobów przygotowania cukinii w marynacie, można połączyć z kalafiorem, czy też na ostro z papryczką chili.

Cukinia w occie

Cukinia w occie

Składniki na 2 słoiki 0,5 l:

3-4 małe cukinie

0,5 l octu winnego z białego wina

0,5 l wody

4 ziarenka białego pieprzu

2 łyżki cukru

kilka ziarenek kolendry

1/4 łyżeczki białej gorczycy

1 łyżeczka soli

2 papryczki chili /opcjonalnie/

Przygotowanie:

Cukinię umyć nie obierać ze skórki, przyciąć tylko końcówki i pokroić w równą kostkę.

Do garnka wlać ocet, 0,5 l wody, dodać ziarenka pieprzu, cukier, kolendrę i sól, chili i zagotować.

Dodać kawałki cukinii i gotować przez ok. 1 minutę.

Do wysterylizowanych słoików przełożyć cukinie z zalewy, po jednej papryczce na każdy słoik i jeszcze raz zagotować zalewę, następnie wlać gorącą do słoików, tak aby zakrywała cukinię.

Słoiki zamknąć i postawić w chłodnym miejscu na 1 tydzień.

Po tym czasie się zamarynuje.

Smacznego.

Cukinia w occie

Zapraszam jak zawsze do mojego ogrodu na królewskie lilie, często goszczą na moich stronach.

Lilium bulbiferum

Wspaniałe, piękne odmiany cieszą swoim widokiem.

Lilium bulbiferum

Uwielbiają słońce i kwaśną glebę.

Cukinia w occie

Advertisements

2 myśli nt. „Cukinia w occie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s