Kiszona kapusta – domowa

Zupełnie jak dawniej, za czasów naszych babć,  możemy sami ukisić kapustę w domu i wcale nie musimy się tego bać. Okazuję się, że nie ma nic prostszego, jedyne tylko, że wymaga nieco czasu zanim kapusta osiągnie właściwy smak. Zazwyczaj po 6 tygodniach  już jest gotowa i możemy ją przyrządzać na wiele sposobów.

Kiszona kapusta - domowa

Kiszona kapusta - domowa

Składniki:

8 – 10 kg białej kapusty

80 g soli kamiennej

5 lisci laurowych

3 łyżki ziaren kminku

2 łyżki ziaren jałowca

2 łyżki ziaren pieprzu

450 ml serwatki

Przygotowanie:

 Brudne liscie usunąć i poszatkować lub pokroić na wąskie paski główki kapusty, usunąć głąby.

Wymieszać kapustę z solą i przyprawami.

Przygotować najlepiej kamienny garnek, który dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą.

Układać warstwami poszatkowanej kapusty i ubijać, aż wypuści sporo soku.

Nakładać kolejne warstwy kapusty i każdą ubijać.

Na koniec wlać serwatkę, przykryć odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty i obciążyć kamieniem, tak aby płyn był na wierzchu.

Postawić garnek w temperaturze pokojowej na 10 dni.

Następnie do chłodu, po 6 tygodniach już jest gotowa.

Smacznego.

Kiszona kapusta - domowa

I zapraszam do mojego ogrodu, tym razem odwiedziły go nieproszeni goście.

Zwierzęta w ogrodzie

Lisy, to codzienność angielskich ogrodów, są raczej nieszkodliwe lecz bardzo uciążliwe.

Zwierzęta w ogrodzie

Zdjęcie robiłam z odległości 30 m, aby je nie spłoszyć, są bardzo płochliwe.

Naparstnica /Digitalis grandiflora/

Naparstnica /Digitalis grandiflora/, wysiała się sama i jest ozdobą „trującego” kącika w ogrodzie.

Piękna i groźna !

Kiszona kapusta - domowa

Reklamy

16 myśli nt. „Kiszona kapusta – domowa

  1. Ulu, czy ta twoja naparstnica mocno się rozsiewa? Mam pierwszy rok i jestem nią zachwycona, chciałabym aby wydała mnóstwo potomstwa 🙂
    A kapustę mama pozwalała mi w dzieciństwie deptać 🙂 wsadzała mnie do beczki i kazała mocno tupać – teraz na myśl o tym myślę „fe” 😉

    • Naparstnice są roślinami dwuletnimi, które wysiewają się same. Trzeba jednak uważać aby nie wysiała się na grządce z ziołami, ponieważ jej młode rozety do złudzenia przypominają młode rosliny ogórecznika lekarskiego. A zapewne wiesz, że jest trującą rosliną.
      Taka deptana kapusta to chyba jest najlepsza ! Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie 😉

  2. Ula, ale u Ciebie pięknie 🙂 liski potrafią być uciążliwe zwłaszcza jak coś nabroją, ale są takie piękne, że nie sposób się gniewać 🙂 kapustka wygląda bardzo smakowicie i chyba niedługo się skuszę. Pozdrawiam serdecznie!
    Aurelia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s