Tzatziki z rzodkiewką

Dzis zapraszam na popularną przystawkę w kuchni greckiej zwaną „Tzatziki”, którą przygotowałam z wiosennej rzodkiewki,  najsmaczniejsza jest  wczesna odmiana. Chrupiąca o ostrym smaku doskonale pasuje do tego typu przystawek. Wykonanie zajmuje zaledwie chwilę,  a podana z chrupiącą żytnią tortillą smakuje wprost pysznie.

Tzatziki z rzodkiewką

Tzatziki z rzodkiewką

Rzodkiewki, to jadalne warzywa korzenne z rodziny ” Brassicaceae”, mają wiele odmian, różniących się kolorem, kształtem i wielkoscią. Rosną z wysiewu nasion wprost do gruntu w sezonie od kwietnia do października. Najlepiej rosną w miejscach słonecznych, w lekkich piaszczystych glebach. Bogate w kwas askorbinowy, kwas foliowy i potas, źródło m.in. witaminy B-6.

Spożywa się na surowo, w postaci dipów i sałatek.

DSCF1665

Moje rzodkiewki już muszę przebrać, inaczej urosną małe.

Tzatziki z rzodkiewką

Składniki:

300 g /1 pęczek/ rzodkiewki

2-3 łyżki jogurtu greckiego  naturalnego

1 łyżeczka świeżego koperku

1 łyżeczka świeżej kolendry

1 łyżeczka świeżej mięty

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

chrupiące pieczywo lub tortilla żytnia

Przygotowanie:

Rzodkiewkę umyć, przyciąć końce i pokroić na zapałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na chwilę, aby puściła sok, następnie odsączyć.

Ząbek czosnku rozgnieść, swieże zioła drobno pokroić lub porwać i dodać do rzodkiewki.

Dodać jogurt, wymieszać  i doprawić do smaku. Podawać z ciepłą tortillą z grilla. Pycha !

Smacznego.

DSCF1594

Trzmielina japońska /fortune’a/

DSCF1596

Tzatziki z rzodkiewką

Advertisements

2 myśli nt. „Tzatziki z rzodkiewką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s