Do przygotowania sałatki użyłam wiosennej rukoli i pierwszych truskawek z mojego ogrodu, dlatego nazwałam ją wiosenną sałatką. Oprócz wymienionych składników dodałam ser pleśniowy, winogron, szynkę i grillowane chlebki, a całosć przyprawiłam domowym vinegretem. Dzięki pieprzowej rukoli, słodkich truskawek i pozostałych dodatków okazała się w smaku imponująca.
Rokietta siewna /Eruca sativa/, zwana pospolicie Rukolą, to roslina jednoroczna z rodziny kapustowatych. Wyróżnia się ostrawym, pieprznym smakiem. Bogata w witaminę C i potas.
Ogólne zastosowanie przyprawowe, choć uważam, że najlepiej smakuje w sałatkach z wszelkimi dodatkami, dzięki swojej ostrości.
Truskawki każdy zna i lubi, dodam tylko, iż jest to hybryda gatunków z rodziny różowatych zwana poziomką ananasową lub poziomką wielkoowocową, choć potocznie zwana truskawką.
Uprawiana w krajach klimatu umiarkowanego. Spożywana na surowo, przetwarzana na soki, dżemy …, ogólnego stosowania w kuchni. Cenny składnik wit. C, B, A, makro- i mikroelementy.
Wracając do mojej sałatki, podaje składniki:
swieża rukola dowolna ilość
truskawki dowolnie
3 plastry szynki
kawałek sera pleśniowego
kilka winogron
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1/2 łyżeczki suszonych ziół /tymianek, pietruszka, bazylia/
kromki grillowanego chleba
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę i truskawki umyć, osuszyć, dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę. Ser pokroić w kostkę i dodać kawałki chlebka i winogron.
Oliwę, ocet, musztardę i zioła wymieszać i polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem. Spożywać na zimno. Pycha !
Smacznego.
przypisy: en.Wikipedia.org
Wygląda super! Interesuje mnie jak smakują truskawki w takim połączeniu?
Sałatka wygląda niesamowicie i te truskawki mmm
Pyszna, kolorowa, wspaniała 🙂
ciekawe polaczenie smakow, i jak kolorowo, az sie ma ochote….
Połączenie owoców z wytrawnymi składnikami genialne!
Wygląda smacznie 🙂 Czekam, aż moja rukola wyrośnie.
Wygląda przepysznie!