Sałatka wiosenna

Do przygotowania  sałatki użyłam wiosennej rukoli i pierwszych truskawek z mojego ogrodu, dlatego nazwałam ją wiosenną sałatką. Oprócz wymienionych składników dodałam ser pleśniowy, winogron, szynkę i grillowane chlebki, a całosć przyprawiłam domowym vinegretem. Dzięki pieprzowej rukoli, słodkich truskawek i pozostałych dodatków okazała się w smaku imponująca.

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Rokietta siewna /Eruca sativa/, zwana pospolicie Rukolą, to roslina jednoroczna z rodziny kapustowatych. Wyróżnia się ostrawym, pieprznym smakiem. Bogata  w witaminę C i potas.

Ogólne zastosowanie przyprawowe, choć uważam, że najlepiej smakuje w sałatkach z wszelkimi dodatkami, dzięki swojej ostrości.

DSCF1444

Truskawki każdy zna i lubi, dodam tylko, iż jest to hybryda gatunków z rodziny różowatych zwana poziomką ananasową lub poziomką wielkoowocową, choć potocznie zwana truskawką.

Uprawiana w krajach klimatu umiarkowanego. Spożywana na surowo, przetwarzana na soki, dżemy …, ogólnego stosowania w kuchni. Cenny składnik wit. C, B, A, makro- i mikroelementy.

Sałatka wiosenna

Wracając do mojej sałatki, podaje składniki:

swieża rukola dowolna ilość

truskawki dowolnie

3 plastry szynki

kawałek sera pleśniowego

kilka winogron

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka łagodnej musztardy

1/2 łyżeczki suszonych ziół /tymianek, pietruszka, bazylia/

kromki grillowanego chleba

sól i pieprz

Przygotowanie:

Sałatę i truskawki umyć, osuszyć, dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę. Ser pokroić w kostkę i dodać kawałki chlebka i winogron.

Oliwę, ocet, musztardę i zioła wymieszać i polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem. Spożywać na zimno. Pycha !

Smacznego.

przypisy: en.Wikipedia.org

Sałatka wiosenna

7 komentarzy do “Sałatka wiosenna

Dodaj odpowiedź do Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi