Dynia marynowana

Dynia /Cucurbita moschata/, jej nazwa pochodzi z greckiego ” duży melon”, dopiero koloniści amerykańscy nazwali ją dynią. Roslina jednoroczna, obejmuje ponad 30 gatunków.

Często spotykane to: dynia olbrzymia Golias, wyhodowana w Stanach Zjednoczonych i ważąca 500 kg. Dynia piżmowa, dynia zwyczajna i dynia ozdobna.

Królestwem dyni są Stany Zjednoczone i potrawy związane ze Swiętem Dziękczynienia.

Dynie jadalne traktowane są jako warzywo w kuchni, jednak w Ameryce uznawane są za owoce, ponieważ wykorzystuje się je głownie w deserach.

Można zrobić z nich słodko-kwaśne pyszności, dżemy, jarzynkę lub typową w okresie zimowym zupę z dyni.

Uważam, że dynia swietnie się sprawdza także w przetworach, w postaci marynowanej.

Polecam dynie marynowaną w zalewie słodko-kwaśnej, o to oczywiście jedna z wielu propozycji marynowanej dyni. Ta jest smaczną przystawką do obiadu.

Dynia marynowana

Dynia

Składniki na dwa słoiki o poj. 300 ml:

80 dag dyni jadalnej

150 ml octu winnego jabłkowego 5%

1 laska cynamonu

2 cm korzenia imbiru

4 goździki

2 gwiazdki anyżku

150 g naturalnego miodu

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skóry, przekroić i usunąć włókniste części razem z pestkami.

Miąższ pokroić na 2 cm kawałki, imbir na cienkie plasterki.

Do garnka wlać 160 ml wody, ocet, wrzucić imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżku. Zagotować i włożyć kawałki dyni, gotować jeszcze przez 3 minuty.

Wysterylizowane słoiki postawić na wilgotnej scierce i łyżką cedzakową wyjąc z garnka kawałki dyni, przełożyć do słoików.

Zalewę ponownie zagotować i dodać miód, dobrze wymieszać.

Gorącą zalać dynię w słoikach, tak aby zalewa sięgała powyżej zawartości.

Słoiki natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem, odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Czas marynowania najlepszy do 1 tygodnia.

Smacznego.

Dynia marynowana

Oto niektóre z moich gatunków dyń.

Dynia

Dynia marynowana

Reklamy

12 myśli nt. „Dynia marynowana

  1. Uwielbiam dynię marynowaną, ale niestety zazwyczaj kupuję gotową.Kilka lat temu spróbowałam zrobić swoją i wyszedł „niewypał”.
    Wszystkie słoiczki zostały wyrzucone. Może miałam niewłaściwy przepis lub nieodpowiednią dynię. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s