Szparagi z jajkiem

Szparagi, to niewątpliwie wiosenne warzywo, niegdyś kuzyn cebuli i czosnku. Roslina wieloletnia, rosnie do 100-150 cm wysokości. Szparagi są białe, zielone i fioletowe, najbardziej cenione białe, o delikatnym smaku i właściwościach moczopędnych. Rosliny rodzime pochodzą z Hiszpanii, Irlandii, Wielkiej Brytanii i Niemiec. Niskokaloryczne z niską zawartoscią sodu są źródłem m.in. witaminy B-6, wapnia, magnezu i cynku, zawierają dużo błonnika i białka. Tylko młode pędy nadają się do spożycia, stare są zdrewniałe i gorzkie.

Szparagi /pędy/ są przygotowane i podawane w różny sposób na całym swiecie, zazwyczaj jako przystawka. Dodatek do kurczaka, krewetek lub wołowiny, gulaszu i zup.

Ja proponuję szparagi zielone z jajkiem w koszulce i parmezanem czyli wykwintne sniadanie, podane z różą.

Szparagi z jajkiem

Składniki:

4-6 szt. włóczni szparagi

1 jajko

pieprz

sól

1 łyżka parmezanu

New_1_DSCF1334

Jeszcze w ogrodzie są cudne rosliny cebulowe, choć tulipany już przekwitły. Pozostały już tylko niektóre, tak jak ten uroczy snieżnik lśniący.

Szparagi z jajkiem

Szparagi z jajkiem

Przygotowanie:

Przed zakupem szparag, należy zwrócić uwagę na ich swieżosć. Muszę mieć ładny zielony kolor, powinny być sztywne, błyszczące i mieć zamknięte główki włóczni. Matowych i zwiędniętych nie kupujcie.

Szparagi powinno się gotować w wysokich naczyniach, aby nie uszkodzić główek, można sparzyć we wrzątku przez kilka minut lub gotować na parze. Podam tradycyjny sposób:

Szparagi umyć, odciąć końcówki włóczni ok. 2-3 cm i włożyć do gotującej wody, lekko posolonej z dodatkiem szczypty cukru. Gotować przez 3 do 5 minut w zależności od wielkości.

Przygotować lodowatą wodę w misce i natychmiast ugotowane przełożyć do wody na 5 minut, aby zatrzymać proces gotowania, następnie przełożyć na półmisek.

W osobnym naczyniu zagotować wodę ok. 2 l. i dodać 1 łyżkę octu. Folię przezroczystą posmarować olejem, wyłożyć nią mały kubek i rozbić jajko. Skręcić folię z jajkiem i wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2 minuty. Tak gotuje się jajko w koszulce, żółtko powinno pozostać zawsze płynne. Wyłożyć z folii jajko i ułożyć na szparagach, doprawić solą i pieprzem, posypać startym parmezanem. Pycha !

Smacznego !

New_1_DSCF1338

Już verbena rozkwita !

Szparagi z jajkiem

Reklamy

3 myśli nt. „Szparagi z jajkiem

  1. jako miłośniczka ogrodu i kuchni musze napisać że bardzo przypadł mi Twój blog do gustu:) a szparagi bardzo lubię i muszę je wreszcie kupić bo krótki jest na nie sezon:)

  2. jajo w koszulce idealne w połączeniu ze szparagami musi smakować niebiańsko…zachwycające kwiaty, powiało wiosną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s