Lazania mięsna z sosem beszamelowym

Tradycyjna włoska Lazania /Lasagne/ z regionu Emilia-Romania, który jest kolebką tego pikantnego dania. Lazanie można przyrządzić w dowolny sposób, z mięsem lub wegetariańską, wówczas dodaje cukinie i swieże pomidory.

Dzisiaj podaje przepis na lazanie z mięsem i sosem beszamelowym, którą często przyrządzam  dla rodziny i podaje na obiad lub do kolacji.

Lazania mięsna z sosem beszamelowym

Lazania mięsna z sosem beszamelowym

Składniki:

1 cebula

2 lub 3 ząbki czosnku

3 łodygi selera

150 g sera mozzarelli

5 dag parmezanu

30 dag mięsa wieprzowo-wołowego mielonego

3 łyżki przecieru pomidorowego

kieliszek /50ml/ czerwonego wina

50 dag pomidorów bez skórki lub z puszki

oliwa z oliwek

sól i pieprz

8 lub 10 płatów /małych/ lub 6 /dużych/ lazani

Składniki na sos beszamelowy:

10 dag masła

1/2 szklanki mąki

ok. 0,5 l mleka lub smietanki

Przygotowanie:

Według oryginalnego przepisu płatów Lazani nie trzeba przed zapiekaniem gotować, ja zawsze gotuję przez 2 minuty i zawsze są miękkie.

Wszystkie warzywa drobno pokrój, w pierwszej kolejności zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj czosnek i dodaj mięso mielone, usmażyć.

 Dodaj marchewkę i seler, krótko przesmażyć.

Wymieszać z przecierem, winem i pokrojonymi pomidorami, doprawić do smaku i gotować 20 minut.

W garnku stop masło i rozmieszać z mąką, chwilę podsmażyć, następnie dolewać po trochu mleka lub smietanki.

Gotować na małym ogniu około 5 minut, stale mieszając.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć płaty lazani, posmarować 3 łyżkami sosu i wyłożyć połowę farszu, ponownie posmarować sosem, przykryć płatami, posmarować sosem, wyłożyć farsz, znowu trochę sosu.

Przykryć pozostałymi płatami i sos.

Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, posypać parmezanem i wiórkami masła.

Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200’C około 40 minut.

Podawać na gorąco.

Smacznego.

Lazania mięsna z sosem beszamelowym

Ogród zapłakany w deszczu, tak więc pozostają kwiaty szklarniane.

Orchidea

Orchidea z rodziny storczykowatych, piękne, dekoracyjne kwiaty hodowane w szklarniach, uwielbiają ciepło i słońce.

Orchidea

Ponad 20 tys. gatunków, ja mam zaledwie 12, niestety nie wszystkie jeszcze  zakwitły.

Lazania mięsna z sosem beszamelowym

Advertisements

12 myśli nt. „Lazania mięsna z sosem beszamelowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s