Pudding chlebowy

Dzis przy stole w ogrodzie chciałabym polecić prosty deser chlebowy przygotowany ze słodkiej chałki, można także użyć pszennego chleba tostowego.

Najprostsza wersja puddingu angielskiego, serwowana także na sniadanie lub  deser.

Pudding chlebowy

Pudding chlebowySkładniki:

8 kromek chleba tostowego lub słodkiej chałki

3 jajka

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1,5 szklanki mleka

2 łyżki rumu

cukier puder

płatki migdałowe

Przygotowanie:

Kromki chleba lub chałki pokroić w trójkąty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, nakładając na siebie.

Mleko, cukier, jajka, wanilię i rum zmiksować, polać chlebki następnie odstawić na 15 minut .

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170′ C przez 40 minut do zarumienienia.

Posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.

Smacznego.

Pudding chlebowy

Ogród na barce

Pływający ogród na barce

Pudding chlebowy

Advertisements

7 myśli nt. „Pudding chlebowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s