Brukselka z żurawiną i migdałami

Czas przyszedł na moją ulubioną brukselkę, choć nie ma wielu zwolenników tego warzywa, warto jednak ją spożywać ze względów zdrowotnych.

Hybryda jamrużu i kapusty, wyhodowana w Brukseli, stąd jej nazwa. Odpowiedni czas na jej zbiór, zaliczana do warzyw jesienno-zimowych.

Przygotowałam ją w wersji deserowej z żurawiną i migdałami, z dodatkiem szynki parmeńskiej. Może być spożywana jako przystawka do słodko-kwaśnego drobiu, wieprzowiny lub też jako samodzielne danie.

Brukselka z żurawiną i migdałami

Brukselka z żurawiną i migdałami

Składniki:

35 dag brukselki

5 dag masła

6 dag zblanszowanych migdałów

8 dag suszonej żurawiny

4 plastry szynki parmeńskiej

sól

Przygotowanie:

Brukselkę oczyść, oderwij wierzchnie liscie i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Suszoną żurawinę namocz we wrzącej wodzie. Masło roztop na patelni, dodaj ugotowaną brukselkę i odcedzoną żurawinę. Wymieszaj i chwilę podsmaż.

Przełóż na talerz, dodaj zblanszowane migdały i kawałki szynki parmeńskiej.

Podawać na ciepło.

Brukselka z żurawiną i migdałami

W ogrodzie już tylko zostały zielone iglaki, które można podziwiać.

W ogrodzie

W ogrodzie

Brukselka z żurawiną i migdałami

Advertisements

7 myśli nt. „Brukselka z żurawiną i migdałami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s