Sałatka z pieczoną dynią

Dynie, to najbardziej popularne kabaczki jesienne i najbardziej związane z „Halloween”, to właśnie z nich powstają cudne latarnie dyniowe.

To także uniwersalne potrawy w kuchni, takie jak: zupy, przekąski, sałatki, nalewki i dżemy.

Dzisiaj przy stole w ogrodzie chciałabym polecić dobrą sałatkę z pieczoną dynią, swieżym szpinakiem, cebulą i serem feta.

Więcej o dyni już w następnym poscie.

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Składniki:

1 kg dyni piżmowej

2 czerwone cebule

1 szklanka świeżego szpinaku

20 dag sera fety

1 łyżka marynowanych pomidorów

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki octu winnego czerwonego

1 łyżka musztardy pełnoziarnistej

pieprz i sól

Przygotowanie:

Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w plastry 1 cm, posmaruj oliwą i oprósz solą i pieprzem.

Ułóż na grillu lub patelni i obsmaż z każdej strony.

Przełóż do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojoną cebulę i należy zapiec w piekarniku w temperaturze 180’C do miękkości.

W misce wymieszaj umyty i osuszony szpinak, fetę, dynię, cebulę i drobno pokrojone marynowane pomidory.

Połącz musztardę, ocet i pozostały olej i polej sałatkę.

Sałatka z pieczoną dynią

I zapraszam na jesienne kwiaty do mojego ogrodu.

Rudbekia inaczej Jeżówka

Rudbekia inaczej Jeżówka z rodziny astrowatych, charakteryzuje się pięknym koszyczkiem i pięknie rosnie na mojej rabacie.

Rudbekia

Rudbekia, to kwiaty van Gogh’a.

Sałatka z pieczoną dynią

Reklamy

6 myśli nt. „Sałatka z pieczoną dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s