Chleb orkiszowy pleciony

Chlebek z mąki pszennej orkiszowej jest w kolorze kremowym, ma gęstą teksturę ciasta i orzechowy posmak. Lekki, delikatny, z miodem o niepowtarzalnym smaku i właściwościach zdrowotnych.

Już w starożytności znane były ziarna pszenicy orkiszowej /triticum speltum/ i były powszechnie uprawiane przez Rzymian.

Naturalnie zmielone ziarna orkiszu przesiewa się z otrąb do uzyskania białej, kremowej mąki. Orkisz jest źródłem białka, witamin z grupy B i substancji mineralnych. Jego uprawa nie wymaga nawożenia oraz stosowania srodków ochrony roślin, stąd jego cudowna moc zdrowotna.

Przyspiesza przemianę materii i jednocześnie powoduje na długo uczucie sytości. Niestety nie wskazana dla osób chorych na celiakie.

Dla podkreślenia oryginalności  pieczywa, przygotowałam pleciony chlebek i bardzo go polecam.

Chleb orkiszowy pleciony

Chleb orkiszowy pleciony

Składniki:

80 dag mąki orkiszowej białej

3 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka soli morskiej

10 dag masła w temperaturze pokojowej

2 łyżki naturalnego półpłynnego miodu

szklanka ciepłego mleka

szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski, rozetrzyj z masłem i dodaj wyrośnięte drożdże, miód i sól oraz mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto przez chwilę aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.

Przykryj wilgotną sciereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia /ciasto z mąki orkiszowej rosnie szybciej/.

Wyrosniete ciasto wyłóż na stolnicę i znowu krótko wyrabiaj. Odłóż 1/3 ciasta, a 2/3 ciasta przygotuj 3 wałki o długości 45 cm każdy. Zapleć je w warkocz, końce  dobrze połącz, podwijając pod spód warkocza.

Ułóż na blaszce wysmarowanej oliwą lub masłem i posypanej mąką.

Z pozostałą 1/3 ciasta także uformuj trzy wałki, tym razem o długości 30 cm, każdy i zapleć je w warkocz. Połóż go na wierzchu wcześniej przygotowanego warkocza. Lekko ugnieść, aby się połączyły.

Przykryj sciereczką i odstaw na 15 minut do podrośnięcia. Posmaruj ciepłą wodą i oprósz mąką.

Piekarnik nagrzej do 210’C, po włożeniu chlebka zmniejsz na 190’C i piec przez 55 minut.

Smacznego.

Chleb orkiszowy pleciony

I już ostatnie kwitnące kwiatki, które można zobaczyć w moim ogrodzie.

DSCF4504

Ostatnie kwiatki powojnika.

Kompozycja ogrodowo kwiatowa

I studnia w moim ogrodzie.

Chleb orkiszowy pleciony

Advertisements

10 myśli nt. „Chleb orkiszowy pleciony

  1. Wspaniały chlebek!
    W tej ogrodowej scenografii na pewno smakuje szczególnie pysznie.
    Może chciałabyś dołączyć do naszej wspólnej piekarni(,jeżeli pieczesz też na zakwasie)?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s