Domowy keczup

Witam Was po dłuższej przerwie, nie zawsze mam czas wejść do mojego okienka i podzielić się z Wami przepisem. Późnym latem jest dużo pracy w ogrodzie, to czas zbiorów owoców, warzyw i przygotowywania przetworów na zimę.

Dzis przy stole w ogrodzie chciałam się podzielić przepisem na domowy keczup. Uszlachetniony bazylią, cynamonem i goździkami z nutą pikantną może Was zachwyci.

Przygotowany ze świeżych gruntowych pomidorków z własnego ogrodu. Co roku robię przetwory z pomidorów, w postaci sosów, przecierów i zawsze zmieniam skład receptury, ulepszając, dodając nowych przypraw, za każdym razem wychodzi lepszy i smaczniejszy.

Na przeciery i sosy najlepsze są pomidory odmian włoskich „Napoli”, „Martinos Roma” w kształcie gruszki, dobre także odmiany pomidorów gruntowych „Dyno”. Muszą być dobrze wybarwione, o kolorze czerwono-karminowym, pełne, mięsiste z małą iloscią pestek.

Domowy keczup

Domowy keczup

Składniki na 1 l:

1,20 kg dojrzałych pomidorów

2 ząbki czosnku

3 szalotki

1 pęczek świeżej bazylii

125 ml octu winnego

3 łyżki cukru

1,5 łyżeczki soli morskiej

1 laska cynamonu

3-4  goździki

1/2 łyżeczki płatków chili lub kilka ziarenek białego pieprzu

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidory umyj, sparzyć wrzątkiem, można obrać skórkę, ale nie jest to konieczne.

Szalotki i czosnek drobno posiekaj, bazylię umyj i osusz, oberwij listki z gałązek i rozdrobnij.

Oliwę rozgrzej w garnku, wrzuć czosnek i szalotki i dus na małym ogniu następnie dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem.

Dodaj bazylię i wszystko wymieszaj oraz ocet, cukier, płatki chili lub pieprz, cynamon i goździki.

Gotować mieszaninę na srednim ogniu ciągle mieszając przez ok. 40 minut.

Gorący keczup przetrzyj przez sito do czystego garnka i ponownie zagotuj.

Natychmiast napełniać wysterylizowane butelki lub słoiki, zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Otwarte przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Domowy keczup

Już jesień w ogrodzie, Wrzos zwyczajny.

Wrzos zwyczajny

Doskonała roslina okrywowa. Pięknie wygląda na obrzeżach rabat.

Wrzos zwyczajny

Krzewinka zimozielona, osiąga wysokość do 80 cm, uwielbia tylko podłoże kwaśne.

Domowy keczup

Domowy keczup

Reklamy

6 myśli nt. „Domowy keczup

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s