Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Sliwka węgierka /Prunus domestica/, to popularna odmiana sliwy domowej. Aromatyczna, o winno-słodkim posmaku. Niezwykle smaczna i popularna na przetwory: susze, dżemy, powidła, marynaty, także do otrzymywania nalewek i popularnej śliwowicy.

Ciasta ze sliwkami na pewno też każdy lubi, ja przepadam wprost za ciastami z tymi pysznymi i zdrowymi owocami.

Tak więc przy stole w ogrodzie goszczą smaki sliwkowe, przygotowałam ciasto drożdżowe ze sliwkami pod orzechową posypką.

Może spróbujecie w ostatni sierpniowy weekend mojego ciasta.

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Składniki:

2 szklanki mąki

3 dag świeżych drożdży

2 jaja

1/3 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 szklanka ciepłego /nie gorącego/ mleka

1 kg sliwek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę orzechową:

10 dag masła

1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich

1/4 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

Jeśli używacie świeżych drożdży, to należy utrzeć je z cukrem dodać 3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej,  1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wystarczy wszystko wymieszać i odstawić do podwojenia objętości na 15 minut.

Jeśli używacie drożdży suchych, to wystarczy je wymieszać z mąką.

Mąkę z solą przesiej przez sito, żeby była lekko napowietrzona, wtedy ciasto będzie mniej zbite. Dodaj wyrośnięte drożdże, następnie jaja utrzyj z cukrem i dodaj oraz pozostałe składniki.

Jeśli ciasto wyrabiacie w malakserze, wystarczy tylko 4-5 minut, jeśli ręcznie to około 10 minut, wtedy będzie najlepsze.

Teraz ciasto przełóż do lekko posmarowanej oliwą miski, przykryj wilgotną sciereczką, a na nią suchą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia, aż potroi swoją objętość.

Wyrosnięte ciasto uderz pięscią i krótko wyrób, następnie dużą blachę posmaruj oliwą i posyp mąką.

Ciasto rozwałkuj lub rozciągnij i wyłóż spód blaszki.

Sliwki przekrój na połówki i usuń pestki, wymieszaj z cukrem i cynamonem, następnie ułóż bokiem na ciescie, lekko dociskając.

Roztopione masło wymieszaj z bułką tartą i zmielonymi orzechami i posyp wierzch ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku, temperaturze 200′ C przez 35-40 minut lub do zarumienienia.

Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia i przed podaniem polać syropem klonowym lub płynnym miodem. Pycha !

Smacznego.

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

I zapraszam do ogrodu kwiatowego na urocze Dalie.

Dalia /Dahlia/

Pamiętajcie, by usuwać przekwitłe kwiatostany, wówczas będą kwitły do późnej jesieni, a bulwy należy wykopać przed mrozami i umieścić w skrzynce z trocinami lub ziemią, postawić w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Dalia /Dahlia/

Dalia /Dahlia/ zwana również Georginia, pięknie kwitną późnym latem, aż do pierwszych przymrozków. Kwiaty różnobarwne, piękne do wazonów.

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Reklamy

5 myśli nt. „Ciasto drożdżowe ze sliwkami

  1. przy stole same pysznosci, placek drozdzowy ze sliwka i niezwykla kruszonka, musialo pachniec przepieknie i jeszcze lepiej smakowac, pozdrawiam:-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s