Chleb z cukinii

Podobnie ja chleb bananowy, marchewkowy także chleb z cukinii przyrządza się łatwo i szybko. Wystarczy suche składniki połączyć z mokrymi.

Chlebek jest niezwykle aromatyczny, delikatny i wilgotny, który można podać na sniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Chlebek z cukinii zamknięty w szczelnym pojemniku można przechowywać do miesiąca. Ja niestety zjadam go już na drugi dzień, tak bardzo mi smakuje.

Chleb z cukinii

Chleb z cukinii

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

0,5 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju roślinnego

4 jajka

100 ml wody lub mleka

1,5 szklanki startej cukinii

1 łyżka soku z cytryny

3/4 szklanki orzechów włoskich /jak lubisz/

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mokre składniki połączyć w osobnej misce. Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać.

Ciasto przelać do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180’C przez 55 minut, sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek,  chlebek jest upieczony.

Smacznego.

Chleb z cukinii

I zapraszam jak zwykle do mojego ogrodu, tym razem sliczna Jarzębina.

Jarzębina /Sorbus aucuparia/

Jarząb pospolity /Sorbus aucuparia/, z rodziny różowatych zachwyca swoim urokiem. Drzewo lub krzew sięgający do 15 m wysokości.

Jarzębina /Sorbus aucuparia/

Piękne czerwone owoce, które z powodzeniem używa się w przetworach.

Chleb z cukinii

Reklamy

8 myśli nt. „Chleb z cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s