Placki z cukinii

I znów przy stole w ogrodzie goszczą smaki wegetariańskie, z dodatkiem cukinii, która w sezonie smakuje najlepiej. Tym razem przygotowałam dla Was smażone placki z cukinii.

To smaczna propozycja dania na lunch, ale również możecie podać na obiad, spróbujcie !

Placki z cukiniiPlacki z cukiniiSkładniki:

2 małe cukinie

20 dag mąki pszennej

1 jajko

350 ml maslanki

3 zielone cebule /szczypior/

1 łyżeczka sody oczyszczonej

sól i pieprz

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw, aby puściła sok, następnie odsącz.

Jajko wymieszaj z maślanką, dodaj cukinię i pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz.

Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do masy, wymieszaj i odstaw na 15 minut do sklarowania się ciasta.

Smażyć na rozgrzanym oleju małe placki, do zarumienienia.

Można podawać z salsą pomidorową, słodkim sosem chili lub czosnkowym jogurtem. Pycha !

Smacznego.

Placki z cukinii

Dzis zapraszam na łono natury nad brzeg jeziora.

nad jeziorem

nad jeziorem

Placki z cukinii

Advertisements

6 myśli nt. „Placki z cukinii

  1. Wspaniale placuszki z cukini, tez bardzo je lubie, chetnie skorzystam z Twojego przepisu, moj nie co sie rozni. Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s