Jagodzianki

Dzisiaj  chciałam Was poczęstować bułeczkami z jagodami zwanymi popularnie jagodziankami.

Czarna jagoda ma wiele nazw i odmian, występuje jako: jagoda, czernica, czarna borówka, najzdrowsza jest spożywana na surowo, ale najlepiej smakuje w drożdżowych bułeczkach.

Jagodzianki

Jagodzianki

Składniki:

1/2 kg mąki tortowej

2,5 dag drożdży

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 i 1/4 szklanki mleka

1 jajko

1 białko

12,5 dag masła

35 dag jagód

1/4 szklanki cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej

jajko rozmącone do posmarowania

Przygotowanie:

Przygotuj rozczyn czyli połowę mleka podgrzać i wkruszyć drożdże, dodać 3 łyżki mąki, szczyptę soli, łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość dodać cukier, przesianą mąkę, jajko z białkiem i roztopione, nie gorące masło.

Wyrobić ciasto przez 5-8 minut, aż będzie błyszczące i pulchne.

Przełożyć do miski najlepiej wysmarować olejem, aby nie przylegało, przykryć wilgotną sciereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie uderzyć pięscią w ciasto i jeszcze raz przez chwilę wyrobić.

Podzielić na 12 kawałków i za pomocą dłoni uformuj placki i nałóż 1 łyżeczkę jagodowego farszu, sklej jak pierogi, następnie uformuj bułeczki i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Posmaruj na wierzchu bułeczki rozmąconym jajkiem.

Przełóż jagodzianki do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką.

Piec w 200’C przez 20 minut.

Smacznego.

Jagodzianki

Fuksja zwana potocznie „ułanką, roslina z rodziny wiesiołkowatych.

Fuksja

Odmiana /Winston Churchill/, Fuksje pochodzą z Karaibów.

Fuksja

Kwiaty dekoracyjne, pięknie wyglądają w pojemnikach. Owoce niektórych gatunków są jadalne o smaku cytrusów.

Jagodzianki

Advertisements

6 myśli nt. „Jagodzianki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s