Zapiekanka z cukinią

Potrawa, którą przygotowałam, to zwykle zwana “Frittatą” wywodząca się z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj omletu z warzywami, szynką, serem feta i ziołami.

Można przygotować także z innymi lubianymi składnikami i wykorzystać swieże, sezonowe warzywa. Potrawa smakuje zarówno na ciepło i zimno.

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią

Składniki:

3 srednie  cukinie

3/4 szklanki startej marchwi

10 dag szynki

8 jajek

1/2 szklanki  płynnej smietany

2 łyżki natki

1 łyżka świeżego tymianku

1 duży pomidor

10 dag sera fety

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posolić i odstaw do wytworzenia się wody, następnie wycisnąć z wody.

Połączyć ze startą marchewką, pokrojoną w paski szynką i drobno pokrojonymi ziołami.

Jajka ubij i wymieszaj ze smietaną, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj do startych składników. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż mieszaninę, na wierzch dodaj pokrojone w kawałki pomidory i pokrusz ser feta.

Tak przygotowaną zapiekankę należy piec w 200′C ok. 40 minut lub do zarumienienia.

Smacznego.

Zapiekanka z cukiniąRównież przygotowałam prezentacje moich ulubionych róż.

Róża "Mary Rose" David AustinRóża “Mary Rose” z kolekcji David Austin, w kolorze pink. Pyszny zapach z nutą miodu i kwiatami migdałów. Wielokwiatowa.

Róża "Gloria Dei"

Róża “Gloria Dei”, mieszaniec herbatni, należy do gatunku tzw. nowoczesnych róż. Wspaniała do ogrodu na kwiat cięty i mało wymagająca.

Róża "Queen Elizabeth"

Róża “Queen Elizabeth”, mieszaniec herbatni, wielokwiatowa i należy do najbardziej odpornych róż na deszcz, także dobrze rosnie w miejscach zacienionych.

Zapiekanka z cukinią

About these ads

7 thoughts on “Zapiekanka z cukinią

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s