Papryka konserwowana

Aromatyczna marynowana papryka, podawana na przystawkę lub jako dodatek do mięs, serów, albo po prostu podana na kolację. Delikatna, bez skórki, z czosnkowym aromacie, konserwowana w  oleju, to  sródziemnomorski przysmak, to także pyszna propozycja przetworów na zimę.

Papryka konserwowana

Papryka konserwowana

Papryka, to cenne i bogate w witaminy warzywo, nawet w postaci konserwowej zachowuje 70% witamin C, B, A, E, kwasu foliowego i cukrów, białka i soli mineralnych.

Papryka jest rosliną jednoroczną o długim okresie wegetacji i do prawidłowego wzrostu, rozwoju rosliny potrzebują dość wysokich temperatur. Dlatego najlepiej udają się pod osłonami w szklarniach.

Składniki na słoik o poj. 500 ml:

1 kg papryki /czerwona, zielona, żółta/

6 ząbków czosnku

1 łyżka soli morskiej

pieprz swieżo zmielony

200 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić i wymyć. Połówki jeszcze raz na dwie części i osuszyć.

Kawałki papryki należy opiekać w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220’C przez 30 minut, aż skórka zbrązowieje.

Następnie wyjąć z piekarnika i natychmiast przykryć wilgotną sciereczka i pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę z papryki.

Posypać paprykę solą i gruboziarnistym pieprzem i poukładać warstwami w wysterylizowanym słoiku, na przemian z przekrojonymi na pół ząbkami czosnku.

Zalać taką iloscią oliwy, aby papryka była całkowicie przykryta. Słoik szczelnie zamknąć.

Odstawić na 3 dni przed podaniem.

Jeśli lubicie zioła, można też do papryki włożyć umytą i dobrze osuszoną gałązkę oregano lub tymianku.

Smacznego.

Papryka konserwowana

I zajrzyjcie do mojego ogrodu.

Lilie

Lilie, dopiero zaczynają rozkwitać, mam ich kilka gatunków w różnych kolorach, później je zaprezentuje w całej gamie.

Pieris japonica

„Pieris japonica”- ozdobna roslina zielona, rosnie w pojemniku, osłonięta od wiatru. Lubi półcień. Zakwita dopiero na jesień.

Papryka konserwowana

Reklamy

3 myśli nt. „Papryka konserwowana

  1. Bardzo lubie papryke konserwowa, szczegolnie z miodem, z czosnkiem jeszcze nie probowalam i z obrana skorka – na pewno bardzo smaczna.
    a lilie piekne, ja rowniez mam je w swoim ogrodzie, ale tylko rozowe:-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s