Pikle z ogórków

Czas już pomyśleć o przetworach, a wiadomo,  że najlepsze są własnej roboty, a jeszcze lepsze z własnego ogrodu czy działki.

I choć nie mam jeszcze własnych ogórków, w tym roku nie sadziłam pod osłonami, a jedynie do gruntu, więc muszę jeszcze trochę poczekać. Tymczasem kupiłam ogórki tureckie, które są mniejsze i słodsze od tradycyjnych i przygotowałam, tak lubiane przeze mnie pikle marynowane.

A już niebawem zapraszam na marynowaną paprykę.

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków

Składniki:

6 tureckich ogórków

1 czerwona cebula

1 szklanka octu jabłkowego

1 łyżka stołowa soli morskiej

2/3 szklanki cukru

1 łyżka nasion gorczycy

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżeczka ziela angielskiego

3 listki laurowe

1/4 łyżeczki kurkumy /opcjonalnie/

Przygotowanie na 1 l słoik:

Ogórki pokrój w plastry, nie za cienkie, cebulę w cienkie plasterki, dodaj sól i wymieszaj w misce. Przykryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby zmiękły.

Jeśli nie lubimy zbyt słonych, to należy przepłukać na sicie.

Ocet z cukrem, gorczycą, listkiem, kolendrą i kurkumą gotować przez kilka minut, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Do gorącego płynu z przyprawami dodaj ogórki z cebulą, wymieszaj i należy doprowadzić do wrzenia.

Wysterylizować słoik oraz przykrywkę i pozostawić na suchej ściereczce do ocieknięcia. Następnie napełnij przygotowaną marynatą, lekko ugniatając, tak, żeby były przykryte płynem.

Natychmiast słoik zamknąć i odwrócić do góry dnem, do wystygnięcia.

Czas do spożycia od wykonania pikli ok. 2,5-3 tygodnie – dopiero wtedy będą miały właściwy smak.

Smacznego.

Pikle z ogórków

I zapraszam do obejrzenia mojej cennej rosliny kwiatowej, z rodziny Wilczomleczów.

Euphorbia Characias

„Euphorbia Characias”, rosnie w towarzystwie żółtych irysów.

Euphorbia Characias

Piękna roslina uprawiana dla swoich dużych zielono-żółtych kwiatostanów. Pięknie się prezentuje w ogródkach skalnych.

Pikle z ogórków

Advertisements

6 myśli nt. „Pikle z ogórków

  1. zblizamy sie do sezonu ogorkowego w ogrodach, i jak co roku szukamy czegos nowego co moglybysmy dodac do rodzinnych receptur, pewnie tureckich ogorkow moge nie znalezc, ale chetnie skorzystam z przepisu na pikle, lubie pozna jesienia wyciagnac sobie taki sloik 🙂
    Roslinka rzeczywiscie bardzo interesujaca.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s