Babeczki jagodowe

Dzisiaj  przy stole w ogrodzie goszczą jagodowe smaki. Babeczki, które często robię z różnymi owocami, tym razem upiekłam z jagodami. Mięciutkie, jogurtowe i tak bardzo smakują podane do herbaty. Przyjemnie jest się nimi zajadać w ogrodzie, o każdej porze dnia.

Babeczki jagodowe

Babeczki jagodowe

Składniki:

20 dag mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

15 dag cukru

3 białka

3 łyżki margaryny lub masła

2/3 szklanki jogurtu

1 łyżeczka aromatu waniliowego

10 dag czarnych jagód

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej białka, miękką margarynę, jogurt i aromat ubić i dodać oczyszczone i umyte jagody.

Przelać do suchych składników i starannie wymieszać.

Przygotować 12 szt. foremek do babeczek, które należy posmarować olejem i nakładać 2/3 wysokości ciasta.

Piec w temperaturze 190’C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Babeczki jagodowe

Chciałam polecić Wam pięknie kwitnącą roślinę do ogrodu lub na balkony do pojemników. Cudowna kaskada kwiatów, które kwitną do późnej jesieni.

Lobelia erinus

Roslina z rodziny dzwonkowatych „Lobelia erinus”, zwana potocznie jako „indyjski tytoń”. Roslina o leczniczych właściwościach układu oddechowego.

Lobelia erinus

Niedawno zakwitła, później odznacza się wspaniałą bujnością kwiatów cudownie zwieszających. Uwielbia słońce i mokre podłoże, wymaga częstego nawożenia.

Babeczki jagodowe

Advertisements

5 myśli nt. „Babeczki jagodowe

  1. Jagody ostatnio to mój ulubiony przysmak, więc na pewno zrobię takie babeczki, choć z pewnością nie będą tak udane jak u Ciebie! Wspaniały kosz uroczych kwiatków. Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s