Pieczona ricotta

Może być potrawa na sniadanie, czy też na obiad, sycący pieczony ser ricotta bardzo mi smakuje w takim wydaniu.

To włoski ser owczy, jest lekki, kremowy i delikatny w smaku z lekko ziarnistą fakturą  o niskiej zawartości tłuszczu. Stosowany w słodkich i pikantnych potrawach.

Przygotowałam w wersji pieczonej z parmezanem, swieżym tymiankiem i płatkami chili, okazał się bardzo smaczny i łatwy do wykonania.

Pieczona ricotta

Pieczona ricotta

Potrzebne składniki:

1/2 kg sera ricotty

1/4 szklanki parmezanu lub goudy

1 jajko

1 łyżka świeżego tymianku

1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub chili w proszku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ser przed użyciem musicie odcedzić, ze względu na dużą zawartość wody, najlepiej na sicie.

Po odsączeniu wymieszać z jajkiem, drobno startym serem żółtym, pociętym tymiankiem, chili. I doprawić solą i pieprzem następnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne posmarujcie odrobiną masła i wyłóżcie ser, wierzch należy spryskać oliwą i dodać kilka płatków chili lub szczyptę chili w proszku.

Naczynie wstawcie do piekarnika i piec w 200’C przez 30 minut, aż się lekko zarumieni.

Najlepiej podawać na ciepło, ze słonym pieczywem, paluszkami lub krakersami można także z chipsami.

Smacznego.

Pieczona ricotta

Tym razem polecam „Klon palmowy” zwany „klonem japońskim”, pięknie się prezentuje.

Klon palmowy /Acer palmatum/

W moim ogrodzie uprawiam go w pojemnikach, przy scianie, osłonięty od wiatru.

Klon palmowy /Acer palmatum/

Uprawiany na całym swiecie i szczególnie ceniony za atrakcyjny kształt lisci i piękne kolory.

Pieczona ricotta

Reklamy

6 myśli nt. „Pieczona ricotta

  1. Coś wspaniałego. Jestem fanką serów pod każdą postacią, ale z zapiekaną ricottą jeszcze się nie spotkałam. Na pewno wypróbuję.

  2. Bardzo ciekawy pomysl, chetnie wyprobowalabym go, niebawem urzadzam niewilkie przyjecie i szukam interesujacych przepisow, dziekuje i pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s