Chałka drożdżowa

Dzis zapraszam do ogrodu na słodką chałkę drożdżową, którą specjalnie przygotowałam na piknik w moim grodzie. I nic bardziej nie smakuje jak puszysta, maslana bułka z rodzynkami do kawy i na deser. Choć nie jestem zwolenniczką słodkich łakoci, to nigdy nie potrafię sobie odmówić tej pysznej drożdżówki i za każdym razem, kiedy ją robię, zawsze wychodzi lepsza i ładniejsza. Tak więc nie taki diabeł straszny. Spróbujcie i Wy mojej chałki drożdżowej.

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Do przygotowania chałki drożdżowej potrzebne będzie:

3 dag świeżych drożdży

2 szklanki mąki tortowej

1 jajko i 1 białko

1 szklanka ciepłego mleka

1/4 kostki masła /ok.6,5 dag/

1/3 szklanki cukru

1 łyżka aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki rodzynek

żółtko + 1 łyżka wody  do posmarowania

Przygotowanie:

Połowę mleka podgrzać i wkruszyć drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, szczyptę soli, łyżkę cukru i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Gdy  podwoi objętość dodajemy cukier, przesianą mąkę z pozostałą solą, rozmieszane jajko z białkiem, aromat waniliowy  i roztopione, ciepłe nie gorące masło.

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, najlepiej ręcznie, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę ciepłego mleka. Musi być błyszczące, nie powinno kleić się do ręki i gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, to ciasto jest dobre.

Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto do podwojenia objętości. Przykrywamy wilgotną sciereczką i czekamy około 1 godziny.

Uderzamy pięscią w ciasto i ponownie ugniatamy dodając namoczone rodzynki.

Ciasto dzielimy na 4 kawałki i z każdego formujemy wałek o długości foremki do pieczenia.

Końce łączymy i splatamy w kształcie warkocza.

Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i posypanej mąką, przykrywamy wilgotną sciereczka i czekamy następne 15 lub 20 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem smarujemy wierzch żółtkiem z wodą i jeśli lubimy posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 200’C przez 30 minut.

Smacznego 🙂

Chałka drożdżowa

Zapraszam do podziwiania w moim ogrodzie „Orlika ogrodowego”, to kwiatek kolibra.

Orlik ogrodowy

Orliki, to gatunek byliny z rodziny jaskrowatych, są pięknym dodatkiem do gródków skalnych. Tolerują lekki cień i wilgotne podłoże.

Orlik ogrodowy

Jeszcze można go podziwiać, kwitnie tylko do końca czerwca !

Chałka drożdżowa

Advertisements

12 myśli nt. „Chałka drożdżowa

  1. oj jakiego mi smaka narobiłaś tą chałką, te kupne umywają się do domowych. A najczęściej niestety takie jem. a i pięknego orlika masz w ogrodzie, bardzo je lubię, w tym sezonie kupiłam sobie jego miniaturową wersję:)

  2. Chalka cudna, zastanawialam sie dlaczego moje nigdy nie wychodza takie pulchniutkie, czy zasluga jest to bialko? Orliki przepieknie sie prezentuja.

  3. uwielbiam chałkę z masłem 🙂 I pytanie z innej beczki. Masz dużo ciekawych roślin w ogrodzie,a ja mam do zagospodarowania 5-cio arowy ogród na zboczu góry.. Możesz mi polecić kilka roślin, które mogłyby rosnąć w takich warunkach (jest dość stromo) i przy okazji ładnie wyglądać?

    • Na skarpach można posadzić kwiaty i krzewy niskie czyli płożące. Odmiany Jałowców lub Irgi, Kostrzewy, a z kwiatków może „Phlox” znaczy „Floksy” piękne odmiany kolorowych kwiatów. Trudno jest mi polecić, nie znając Pani, nie wiem, czy odpowiednie by były kwiaty, czy krzewy ? 😉

  4. Chciałabym żeby rośliny wkomponowały się w krajobraz (po dwóch stronach działki jest las). Na działce są posadzone małe świerki, dziko tam rosną też maliny, jeżyny i poziomki. Chciałam tam dać kilka dużych głazów i przy nich coś posadzić. Myślałam raczej o krzewach albo liściastych niskich roślinach, ale te floksy wyglądają bajecznie!

  5. Dzień dobry. Niestety ale ja nie podzielam zdania że jest to dobry przepis. Zrobiłem kilkaset ciast drożdżowych i już na początku nie pasowała mi zbyt duża ilość mleka do mąki (mąki 2 szklanki to u mnie 270g). Ciasto wyszło bardzo luźne i nie da się z niego, w tych proporcjach, uformować warkocza chałki. Proponuję podać ilości w gramach. Może mamy różne szklanki. Nie polecam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s