Warzywa grillowane

Czas na grilla !  Na pewno każdy z Was uwielbia kiełbaski z grilla, ja też, lecz tym razem chciałabym polecić warzywa grillowane. Proste, smaczne i niezwykle aromatyczne, nie wymagają długiego pieczenia i dodatkowych przypraw, żadnych marynat, wystarczy olej, sól i pieprz.

Własciwie każde warzywo nadaje się do pieczenia, choć bardzo popularne są: cukinia, cebula, bakłażan, papryka, kolby kukurydzy i ziemniaki.

Najlepiej przyrządzić takie, które lubimy. Ja przygotowałam, które lubię.

Warzywa grillowane

Warzywa grillowane

Składniki:

1 duży bakłażan

2 cukinie

1 czerwona papryka

1 cebula

kilka listków mięty

1/4 szklanki orzechów pinii

1/4 szklanki oleju lub oliwy

2 łyżki octu winnego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić na plastry 1 cm, cukinie wzdłuż na  plasterki, paprykę na cztery części, należy usunąć gniazda nasienne. Cebulę na kilka części wzdłuż.

Wszystkie warzywa z obu stron posmarować olejem wymieszanym z octem oraz przyprawić solą i pieprzem.

Piec na ruszcie przez około 2-3 minut z każdej strony.

Ciepłe ułożyć na talerzu, dodać listki mięty i posypać uprażonymi orzeszkami pinii, można dodać pokruszony ser feta.

Podawać z grillowanym chlebkiem. Pycha !

Smacznego 🙂

Warzywa grillowane

Jeszcze kilka fotek mojej jabłoni.

Kwiaty jabłoni

Odmiana „Granny”

Kwiaty jabłoni

Warzywa grillowane

Advertisements

8 myśli nt. „Warzywa grillowane

  1. O tak sezon na grila ruszl, tlusciutkie kielbaski, soczyste karkowki i inne miesa, mozna miec dosc, a tu polmisek kolorowych i apetycznie wygladajacych, grilowanych warzyw, i snow chce sie rozpalic grila….:-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s