Placuszki krabowe

Do przygotowania tej smacznej przekąski potrzebne jest mięso  kraba lub paluszki z kraba, te drugie  są ogólnie dostępne i swietnie się nadają do placuszków.

Tę niezwykle elegancką przystawkę podałam z dipem z awokado, który doskonale podkreślał smak krabowej przekąski. Lekko słodkawy smak kraba z orzeźwiającą limonką i miętą w połączeniu z awokado, to jakże pyszne połączenie smaków i aromatów.

Moim gościom przy stole w ogrodzie bardzo smakowała przystawka, którą i Wam  bardzo polecam.

Placuszki krabowe

Placuszki krabowe

Do przygotowania placuszków podaję składniki:

200 g paluszków z kraba

szklanka świeżej zmielonej bułki

3 łodygi szczypiorku

1/2 szklanki natki pietruszki drobno posiekanej

kilka listków świeżej mięty

sok i starta skórka z limonki

1 jajo

2-3 łyżki kwaśnej smietany lub jogurtu

sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Paluszki z kraba drobno pokroić dodać swieżą bułkę, pietruszkę, miętę, drobno pokrojony szczypiorek, skórkę i sok z limonki następnie wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze smietaną i wlać do mieszaniny, doprawić solą i pieprzem.

Formować małe placuszki i smażyć na oleju z każdej strony, do zarumienienia.

Chaber piękny

„Chaber piękny” , to bylina z rodziny astrowatych o właściwościach leczniczych, dopiero rozkwita w moim ogrodzie.

Chaber piękny

Sliczne kwiatki, rosną w kępach i zdobią moje rabaty.

Placuszki krabowe

Placuszki krabowe można podać z dipem z awokado.

Składniki:

1 awokado

1 ząbek rozgniecionego czosnku

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka drobno posiekanej pietruszki

2 listki drobno posiekanej mięty

sól i pieprz

Przygotowanie:

Awocado przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę i obrać skórkę. Rozgniesć widelcem na puree i dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać zawsze swieżo przygotowany dip.

Smacznego.

Placuszki krabowe

Advertisements

5 myśli nt. „Placuszki krabowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s