Makaron z krewetkami i cukinią

Dzisiaj przygotowałam proste danie z włoskim makaronem „Fusilli Lunghi” jest to długi, spiralny makaron w kształcie korkociągu, z krewetkami i smażoną cukinią.

Do tej potrawy można także użyć innego makaronu, chociażby swiderek lub spaghetti.

Makaron z krewetkami i cukinią

Makaron z krewetkami i cukinią

Składniki:

200 g makaronu „Fusilli Lunghi”

12 szt. dużych krewetek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek

2 małe cukinie

mały pęczek rukoli

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, najlepiej al dente, przez ok. 6-8 minut.

Krewetki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i usmażyć na oliwie, należy dodać cienkie plasterki czosnku i smażyć ok. 3 minut, skropić sokiem z cytryny .

Cukinie umyć i pokroić na cienkie plasterki, następnie usmażyć na maśle do niewielkiego zarumienienia, doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć krewetki do cukinii i chwilę jeszcze poddusić, można dodać 2 łyżki kremówki.

Na ugotowany makaron dodać krewetki z cukinią, polać tłuszczem lub sosem i przybrać młodą rukolą.

Smacznego.

Werbena

Werbena inaczej witułka, piękna roslina o slicznych kwiatkach, posadziłam ją w pojemniku, polecam .

Werbena

Najlepiej udaje się z rozsady, chociaż raz w tygodniu należy zasilić, najlepiej płynnym nawozem.

Werbena

Makaron z krewetkami i cukinią

Makaron z krewetkami i cukinią

Advertisements

4 myśli nt. „Makaron z krewetkami i cukinią

  1. Pycha, uwielbiam takie dania, kupiłam wczoraj w lidlu ładne krewetki, a dziś je zamarynowałam i grillowałam na patelni, wyszły pyszne 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s